Living Mindfulness

Mindfulness en compassie in de klinische praktijk

Essentiële vaardigheden om mindfulness te integreren

  • Data: 18, 19 september, 9 oktober en 6 november 2017
  • Tijd: 9.30 – 16.30 uur
  • Locatie: RINO Amsterdam, Leidseplein 5
  • Docenten: drs. Joke Hellemans, klinisch psycholoog, compassietrainer, opleider mindfulnesstraining en supervisor VGCt.
    Annick Nevejan, MA, MSc, is trainer, supervisor en opleider in mindfulness en compassie
  • Kosten: € 695,- inclusief lunch en literatuurklapper

Met deze cursus willen we vooral ervaringsmatig verdiepen hoe je mindfulness kunt toepassen als professional in de psychische gezondheidszorg. Mindfulness is zowel voor cliënten als ook voor onszelf als clinici relevant, onder andere bij het ontwikkelen van diverse basale therapeutische kwaliteiten zoals aandacht, acceptatie, empathie, compassie, en gelijkmoedigheid. Of bij het helpen voorkomen van een burn-out. Tijdens de cursus maken we gebruik van het praktische handboek Mindfulness in de klinische praktijk van Pollak, S.M. et al (2015), dat getuigt van de snelle ontwikkeling van de toepassing van mindfulness in de klinische praktijk en de therapeutische relatie.

Doelgroep

Clinici en coaches die al enige ervaring hebben met mindfulness en dit willen integreren in hun behandelingen, zowel ter verrijking van de behandeling, als ook ter ondersteuning van de therapeut zelf.

Doelstelling

In deze cursus helpen we de therapeut om mindfulness in te zetten al naar gelang de unieke behoeften van de cliënt en je eigen therapeutische stijl en deskundigheid. Er wordt geen vastomlijnd protocol aangeboden.

Werkwijze

De cursus heeft een workshopachtig karakter. Presentaties van de docenten worden afgewisseld met oefeningen en literatuurbesprekingen.

Reacties van deelnemers

‘De training tot nu toe heeft een groot effect in mijn werk en met name in het “aanwezig zijn” bij wat er is, zowel bij de cliënt maar vooral ook bij mij. Het is voor mij helder geworden dat bewuste aandacht voor wat er bij mij zelf is, van essentieel belang is in de therapeutische relatie;‘
‘Ik laat bewust vaker stiltes vallen en voel me daar minder ongemakkelijk bij.’
‘Ik heb de compassie oefeningen verschillende keren gebruikt en gemerkt dat ik dan empathischer en kalmer ben, meer opensta voor de ander.’

Accreditaties 

Herkwalificatie Eerstelijnspsycholoog NIP toegekend 36 uren
Herkwalificatie Klinisch Psycholoog toegekend 15 uren
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden toegekend 24 punten
Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) in aanvraag
Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapie (VGCt) - herregistratie toegekend 8 uren